KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Azerbaycan
  4. »
  5. “2016 barış dolu bir yıl olarak Karabağ`a şans getirsin” – KAFKASSAM başkanı

“2016 barış dolu bir yıl olarak Karabağ`a şans getirsin” – KAFKASSAM başkanı

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 4 dk okuma süresi
313 0

 

“2016 barış dolu bir yıl olarak Karabağ`a şans getirsin” – KAFKASSAM başkanı

Dağlık Karabağ sorununun çözümüyle alakalı Karabakh.Today olarak KAFKASSAM başkanı Hasan Oktay`ın görüşlerini sorduk:

 

-Dağlık Karabağ sorununun çözümünde Rusya`nın son dönemlerde aktif rol almağa başlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Karabağ Güney Kafkasya`nın en sıkıntılı bölgesi olarak 2016 yılına  girmiştir. Umudun ve umutsuzluğun iç içe girdiği bir dönemde karabağda yakın gelecekte aynı anda her iki sonuç da beklemek mümkün. Ama savaş ihtimalinin seslendirenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Rusya bu gerçeği ukrayna ve suriye operasyonları sonrası daha yakın görmekte onun için karabağda savaşı önlemek için barış hamlelerinin önünü açmayı planlamaktadır. Ve ya barış sözcüğünün içini kendi kısa ve uuzn vadeli çıkarlarıyla doldurarak dünyayı meşgul ederek savaşı öteleyecektir. Karabağda savaş çıkar çünkü; ukrayna ve suriye krizi ile beraber patlak verecek bir karabağ savaşı cephesi rusyayı iç mücadeleye çekeceği için rusya bu riski göze alamaz. Ekonomik ambargonun her geçen gün kendini hissettirdiği, petrol fiyatlarının düşebileceği kadar dibe düşmesi rus ekonomisini yeni bir cephe savaşını kaldıramayacak ve rusyada iç karışıklıklar çıkarabilir beklentisi Rusya`yı 2016 yılında Karabağ konusunda daha dikkatli hareket etmeye sevkedecektir. Bu durum Azerbaycan için meseleyi hem Rusya nezdinde ve hem de batılılılar nezdinde anlatabilecek haklı zeminler oluşturur. Azerbaycan 22 yıllık karabağ politikalarını gözden geçirerek hem diplomasi ve hem de lobi çalışmalarını artıracaktır. Ermenistan ise mevcut statikonun devamı konusunda gayret göstermesi beklenmektedir. Her şeye rağmen diplomasi ön planda olacağı bir 2016 yılını yaşayarak geçirecek olan karabağ halihazırda eEmenistan ekonomisine büyük yük olmaktadır.

Rusya dış işleri bakanının yardımcısı bir demeç yayınladı ve sorunun çözümünden yana olduklarini belirtti.Bundan yola çıkarak 2016 yılında sorunun çözüme kavuşacağını söylememiz mümkün mü?

-2016 yılı Karabağ için umut yılı olsun ama savaş ile değil barış yolu ile bir umut beklentisi daha sağlıklı sonuçlar verir. Karabağ`daki olası bir savaş bölgesel kalmaz daha geniş  bir coğrafyayı etkiler. Rusya bu savaşı göze alırsa doğacak sonuçları kestirmesi zor gibi gözükmektedir. Zira bu savaın açık hedefi Rusya olur. Ukrayna ve Suriye`den sonra Karabağ`da açılacak bir cephe sadece Ermenistan ile Azerbaycan arasında lokal bir çatışma değil, tüm Rusya topraklarına dönük bir savaşa dönüşebilir. Bunu Rusya göze alamadığı için 2016 yılını adı konmamış bir şekilde Karabağ yılı olarak ilan ettiği söylenebilir. Ama Karabağda diplomasi her zaman ön planda olmalıdır. Ve artık Karabağ barış yolu ile halledilen bir sorun olarak tarihe geçmelidir. 2016 barış dolu bir yıl olarak Karabağ`a şans

 

 

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir