KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Barzani Kaybetti Mi?

Barzani Kaybetti Mi?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
261 0

Son dönemde Irak’ta yaşananları kısaca özetlemek gerekirse Mesut Barzani’nin peşmergeleri IŞİD/DAEŞ bahanesi ve ABD’nin desteği ile Irak’ta büyük bir oranda toprak ele geçirdi. IŞİD/DAEŞ terörünün zayıflatılması sonrası Irak ordusu nefes almayı planlarken Barzani mevcut durumu fırsat bilerek 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu yapma kararı aldı ve ABD-İsrail bayrakları altında referandumu gerçekleştirdi. Bölge ülkelerinin karşı çıktığı bu referandum sonrası Irak yönetimi Barzani’ye Kerkük’teki askeri mevzileri ve petrol sahalarını terk etmesi için süre tanıdı.

Ancak Barzani’nin verilen süre içinde geri adım atmaması sonucu Irak ordusu ve Haşdi Şabi, peşmergeye karşı operasyon başlattı. Bölgede büyük bir çatışmanın yaşanması beklenirken tam aksine peşmergeler bulundukları mevzileri terk ederek geri çekildi. Peşmerenin geri çekilmesiyle birlikte konuya ilişkin birçok uzman bu süreçte Barzani’nin kaybeden tarafta olduğunu iddia etti.

Peki, askeri strateji açısından bakıldığında Barzani kaybeden tarafta mı yoksa hala kazanan olabilir mi? Ordular bir bölgeyi işgal etmek ya da ele geçirmek istediğinde hedefledikleri toprak parçasından daha geniş bir alana saldırıda bulunur. Bunun nedeni ise savaştan sonra görüşmelere başlandığında amaçlarının ötesinde ele geçirdikleri toprakları pazarlık aracı olarak kullanmaktır. Aslında Barzani’nin Irak ordusu operasyonu başlatmadan önceki “Kerkük bizimdir” sözleri düşük bir olasılıkla da olsa bölgeyi ele geçirme amaçlıydı. Ancak Barzani de sonradan ele geçirdiği bölgelerin kendisine bırakılmayacağını biliyordu. Bu noktada Barzani ileride yapılması muhtemel görüşmelerde bölgede büyük bir çatışmaya girmediği iddiasını ortaya atarak durumu lehine çevirmeye çalışabilir.

Bu noktada Barzani’nin kesin manada kaybedenler sınıfında yer alması Erbil’deki yönetimin tasfiye edilmesi ve tüm ülkede kontrolün Irak yönetimine geçmesiyle mümkün olabilir. İngiltere’de yayın yapan Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Irak ordusunun yaptığı operasyon ve peşmergenin geri çekilmesiyle ilgili analizinde Kürtlerin bağımsızlığını geri kazanmakta başarısız olduğunu ve Bağdat’ın bölgede artan etkisi nedeniyle özerkliğin tehlikeye girebileceğini yazdı. Bu tespit çerçevesinde Erbil’deki özerk yönetim tasfiye edilmediği sürece Barzani’nin ya da halefinin tekrardan bağımsız bir devlet kurmaya çalışacağı muhtemeldir. Bu süreçte Ortadoğu’nun huzuru ve Türkiye’nin milli güvenliği için Erbil yönetiminin tamamıyla tasfiye edilmesi gerekmektedir. Çünkü Ortadoğu’da AB, ABD, İsrail ve Suudi Arabistan desteğiyle kurulacak bir sözde Kürdistan, bölgenin tekrardan kana bulanmasına neden olabilir.

Emrah KAYA

Süleyman Demirel Üniversitesi Doktora Öğrencisi
Kafkassam Amerika Araştırmaları ve Terör Uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir