KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Enerjide Güzel Gelişmeler

Enerjide Güzel Gelişmeler

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 4 dk okuma süresi
294 0

Sene başından buyana birçok yazımda enerji konusunun farklı boyutlarına dikkat çekmeye çalıştım. Rum tarafının 28 Ocak 2016’da İsrail ve Yunanistan ile su kaynaklarının yönetimi, hidrokarbon ve elektrik enterkonnekte sistemi için antlaşma imzaladıklarını, yine aynı doğrultuda pek çok bölge ülkesi ile de enerji konusunda anlaşmalar imzalamaya devam ettiklerine işaret ederek, KKTC olarak bizim bu konuda neler yaptığımızı sorgulamaya çalışmıştım.

İlerleyen süreçte ilk olarak göreve gelir gelmez Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün basına verdiği ilk demecinde Türkiye’den getirilen Su’yun ardından Enterkonnekte Kablo ile Elektriğin getirilmesi için gerekli adımların atılacağını ifade etmişti. Hemen ardından Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın da Hidrokarbon(doğalgaz) Boru Hattı Projesi’nin gündemde olduğunu ifade etmesi bu anlamda memnuniyet verici gelişmeler olmuştu…

Rumlar, 1964’den bu yana gasp ettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ve dolayısı ile tüm adayı hala kendilerine ait görmektedir. Müzakere sürecine rağmen GKRY kendilerince ilan ettikleri(!) Münhasır Ekonomik Bölge’lerden tek başlarına yararlanmak için hala adımlar atmaya devam etmektedir.

KKTC’nin de kendine ait Münhasır Ekonomik Bölge’lerinde artık zaman geçirmeden ruhsatlandırma vb yönde adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti ile yeniden deniz ve karada petrol ve hidrokarbon araştırmalarına başlanacağının açıklanmasını bu anlamda güzel ve yerinde bir gelişme olarak gördüğümü özellikle belirtmek isterim.

Enerji konusunda yazdığım bir diğer yazıda da Kıbtek ve Aksa’nın dizel jeneratörler sayesinde ortalama 380 Megawatt elektrik ürettiklerini ve elektrik ücretlerinin yüksek olduğunu ifade etmiştim. Türkiye’den (enterkonnekte) elektrik getirilmesi durumunda 60-70 kuruş yerine 20-25 kuruşa elektrik elde edilebileceğine dikkat çekmiştim.

Ülkemizde mevzuat vb bürokratik sebeplerden dolayı güneş enerjisi ile elektrik üretilmesi sınırlı seviyede yapılabilmektedir. Enterkonnekte sisteme bağlanabilmemiz halinde güneş enerjisinden elde edeceğimiz elektriğin fazla miktarının devlete satılabileceğini ve fatura borçlarının bu sayede karşılıklı olarak mahsuplaşılabileceğini belirtmiştim.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun geçtiğimiz günlerde hükümetin Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunda kararlı olduğunu, yenilebilir enerji tüzüğünün değiştirildiğini, tüketicilere teşvik ve hibe verileceğini, mahsuplaşabilme imkânı tanınacağını, ticari işletmelerin de yaptıkları yatırımın karşılığında yılsonu mali olarak mahsuplaşabileceklerini açıkladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ayrıca KKTC’de elektrik üretim maliyetlerinin 40 kuruşun üzerinde olduğunu, Türkiye’de ise bunun 13-14 kuruş seviyelerinde olduğuna dikkat çekti. Buna göre Türkiye’den entrkonnekte kablo ile elektrik gelmesi halinde 10 kuruş aktarım ve dağıtım maliyetleri ile 25 kuruşa halkımız evinde elektrik tüketebilecek. Sanayi, eğitim, turizm ve tarım sektörlerimizin 10 kuruşluk devlet teşviki ile 15 kuruşa elektrik ücretlerinin gerileyecek olması sevindirici ve güzel gelişmelerdir…
Gökhan Güler
Kaynak: Milliyet Gazetesi’nde 4 Ekim 2016 günü yayınlanmıştır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir