KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Moskova’da Rusya-Türkiye ilişkilerinin geleceği tartışıldı

Moskova’da Rusya-Türkiye ilişkilerinin geleceği tartışıldı

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
355 0

Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi (RGGU) Rus-Türk Eğitim-Bilim Merkezi ve Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin, Moskova’da düzenlediği ‘Rusya ve Türkiye: Bir Yıl Sonra” konulu yuvarlak masa toplantısında iki ülkenin ilişkilerinin geleceği ele alındı.

RGGU, Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Enstitüleri, Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nden Türkiye uzmanları ve Moskova’daki Türk Diasporasının temsilcilerinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını RGGU Rektör Yardımcısı profesör Vera Zabotkina ve RGGU Rus-Türk Eğitim-Bilim Merkezi Başkanı, Türk Dil Kurumu Şeref Üyesi profesör Dmitriy Vasilyev yaptı. Konuşmada şu ifadelere yer verildi: © SPUTNİK/ ‘Moskova, Erdoğan ve Esad arasında arabuluculuk yapabilir’ “Tarihi komşumuzun hareketlerini anlayabilirsek, gelecekte ona yönelik daha rasyonel ve bilimsel bir davranış çizgisi oluşturabiliriz. Rusya-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan diplomatik aktiviteler, ikili ilişkilerin gelişmesi ile ilgili yeni umutlar vermekte. Bugün ve yakın dönem için şunu söylemek mümkün: Seçilmiş ulusal bir lider olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la olan ilişkilerimizin vaziyeti, aynı zamanda Rusya-Türkiye ilişkilerinin gündemini de belirleyecek durumundadır. ‘SURİYE KONUSUNDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR ÇÖZÜLMEDİĞİ SÜRECE RİSK SÜRÜYOR’ Hiç kuşkusuz, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların temel sebebi, tarafların Beşar Esad’ın kaderi ve Suriye’nin geleceği ile ilgili zıt bakışlarıdır. Suriye ile ilgili tutumlarımızda var olan anlaşmazlıklar çözülmediği sürece yeniden ikili ilişkileri kurma girişimleri yeni bir çekişme riskiyle karşı karşıya gelebilir. Bence, Rusya-Türkiye ilişkilerinin tam yenilenmesi için ciddi ve uzun hükümetlerarası görüşmelerin yanı sıra bilim adamlarının ve uzmanların katıldığı bu tür toplantıların yapılması esastır.” Toplantıya katılan bilim insanları da Rusya-Türkiye ilişkilerinin farklı boyutlarını ve ikili temasların yeniden tesisinin önündeki sorunları ele alan sunumlar yaptı. Yuvarlak masada özellikle Suriye krizi ve krizin Rusya-Türkiye ilişkileri üzerindeki etkisi tartışıldı. Toplantıda ayrıca Türkiye’nin iç siyasi, sosyal ve ekonomik sorunları da konuşuldu. FETÖ ve bu örgütün Rusya-Türkiye ilişkileri üzerindeki etkisi, Türkiye’de meydana gelen 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile sonuçları ve iki ülkede de medyanın kullandığı ‘düşman’ imajı sorunu gibi konular çok boyutlu bir şekilde ele alındı.

Sunumlardan sonra uzmanlar, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişme perspektifleri ile ilgili tahminlerini dile getirerek ikili ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine taşıma imkan ve ihtimalleri üzerinde durdu.

Bütün sunumlar, yuvarlak masanın organizatörleri tarafından yakında bir gelecekte kitap halinde yayınlanacağı ifade edildi.

Amur Gadjiev

Daha fazla: https://tr.sputniknews.com/columnists/201612091026234737-moskova-rusya-turkiye-/

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir