KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Şengal’e çengel atıldı Sincar’a İkinci Kandil operasyonu başladı!

Şengal’e çengel atıldı Sincar’a İkinci Kandil operasyonu başladı!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 9 dk okuma süresi
399 0

Araplar’ın سنجار‎, Sinjar- Sincar, Kürtlerin : شەنگال, Şingal/Şengal dedikleri yer; Irak’ın kuzey bölgesinde yer alan Ninova (Musul) ili sınırları içinde bulunuyor. Terör örgütü PKK’nın Irak Şengal askeri kolu olan YBŞ ve KBY peşmergeleri bu bölgede iki yıla yakın bir zamandır konuşlu. Ezidiler’in çoğunlukta olduğu bölgede Araplar ve Süryaniler de yaşıyor. İki yıl öncesinden Ezidileri IŞİD saldırısından kurtarmak için Şengal’e çıkartma gerçekleştiren PKK’nın amacının ne olduğunu yazıp çizdim. 16 Eylül 2015’te belirttiğim gibi, Amerika Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin üzerinden PYD ile temas kurmayı Türkiye’nin tepkilerini göz önünde bulundurduğu için yapsa da, bu üçlünün perde arkasında konuştukları husus, Peşmerge güçlerinin IŞİD’le savaş bahanesiyle Rojava ve diğer PYD denetimindeki kantonlara yerleşerek Türk Ordusunun bu bölgeye yönelik askeri operasyonlarının önünü kesmek. IŞİD’le kapışması beklenen Türkiye’nin 90 derece açıyla dönerek, Amerika’nın Suriye’deki insan kaynaklarının başında gelen PKK kamplarını vurması, onları çılgına çevirmiş olmalı. (Bkz. http://fikrikadim.com/amerika-pydyle-pesmerge-uzerinden-gorusuyor/ )

Şengal, IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile PKK arasında paylaşılamayan bir kasaba. Irak’ın kuzeyinde ve Suriye sınırındaki kasaba resmi olarak Kürt bölgesine bağlı değil. Statüsü referandumla belirlenecek olan tartışmalı bölgelerden olan Şengal 2014 yılında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından işgal edildi, PKK ve Kürt yönetimi güçleri birlikte müdahale etti. Ancak IŞİD kasabadan çıkarılsa da PKK, IKBY’nin uyarılarına rağmen bölgeyi terk etmedi. (Bkz. http://www.bbc.com/turkce/39702713 ) Ekim 2015’te Son gelişmelerle ilgili bölgeden haber aktaran kaynaklarım, Kandil bombalanmadan önce Murat Karayılan komutasındaki en az beş yüz kişilik bir PKK’lı grubun ABD’li koalisyon güçleri komutanlığı tarafından Kerkük’e 10 km mesafedeki Leylan köyü civarındaki Kader Karem dağında konuşlandırıldığı söylemişti. Kerkük’e 10 kilometre mesafedeki Leylan Köyü’nde Sihat Barzani’nin komuta ettiği 1. Savunma Gücü var. Peşmerge Ordusu 20 ile 30 bin arasında bir güçten oluşuyor. Sovyet tankları, zırhlı araçlar ve toplarla birlikte yeni dönemde alınan tank ve zırhlı araçları da var. Türk savaş uçakları Kandile vurmaya gittiklerinde Kandil’deki PKK savaş gücünü oluşturan birlikler çoktan başka bölgelere kaydırılmıştı. (Bkz. http://fikrikadim.com/pkk-kandilden-kerkuk-ve-rojavaya-gecti/ ) İşte IŞİDle savaş bahanesiyle kaydırıldıkları yerlerden birisi de Arapların Sincar Kürtlerin Şengal fonetiğiyle telaffuz ettikleri bölgeydi.

Türkiye; Peşmerge ve diğer Kürt güçleri tarafından Kasım 2015’te IŞİD’in elinden alınan, Ezidilerin yoğun yaşadığı Şengal (Sincar) kentine, burada terör örgütü olarak gördüğü PKK’nın var olduğu gerekçesiyle müdahaleyi başlattı. Kendi çapında güçlü bir bölgesel aktör olan Türkiye, şimdiye kadar jeopolitik hırsına yenik düşmüş değil. Siyasilerin ABD’nin gazına gelerek Suriye’de izledikleri defolu politikaları, TSK Fırat Kalkanı operasyonu ile onardı, restorasyona tabi tuttu. Sütten ağzı yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyor ve Stratejik derinlik peşinde değil ve bu tür jeopolitik gerçeklikten uzak ham hayallere hiç tahammülü yok! Türkiye hava harekâtıyla başlattığı müdahalenin ilk aşamasında PKK’nın Suriye-Irak bağlantısını kesmek istiyor. Türk istihbaratının bölgede bizzat sahadan derlediği görsel ve sözel bilgilere göre; PKK Irak’tan Suriye’nin kuzeyine militan sevkiyatında Şengal Xanesor bölgesini geçiş olarak kullanıyor. Bu bilgilere göre örgüt, Kandil’in % 60’ını boşaltarak güçlerini Şengal bölgesinde konuşlandırdı. Türkiye’nin IKBY sınırlarında 16 askeri üssü mevcut. Şengal operasyonunda bu üslerin aktif kullanılması ancak kara harekâtının başlatılmasıyla söz konusu. Türkiye, PKK’nın Irak’ın Sincar bölgesinde üs yapılanması çalışmalarına ilk tepkisini verdi. Türk savaş uçakları ilk kez Sincar’daki PKK hedeflerine yönelik hava harekâtı gerçekleştirdi. Ayrıca Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerini de hava harekâtıyla vurdu. (Bkz. http://www.dunyabulteni.net/manset/398879/tskdan-sincara-gece-yarisi-hava-harekati )

Türk jetlerinin Sincar’a yönelik hava saldırısında meydana gelen hasar ve can kaybıyla ilgili bilgi veren Şengal İnşa Meclisi Başkanı Hıdır Salih; savaş uçaklarının saat 02.00 sıralarında gerçekleştirdiği bombardımanda Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Şengal Direniş Birlikleri’nden (YBŞ) 5 savaşçının yaralandığı söyledi. “Bombardımanda 1’i ağır 5 savaşçı yaralandı” bilgisini veren Hıdır Salih, “Zarar gören sivil yok. Ancak maddi kaybımız var” dedi. (Bkz. http://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/250420173 ) Reuters haber ajansı; Kuzey Iraklı Kürt kaynaklara dayandırdığı haberde, Türk hava harekâtında ‘yanlışlıkla beş Peşmerge’nin de öldürüldüğü’ bilgisini servis etti. Aslında bu operasyon kör göze parmak cinsinden geliyorum diyen bir askeri hareketin ilk aşamasıydı. Neden mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Nisan’da canlı yayınlanan NTV ve Star TV ortak programında, “Sincar’da ikinci bir Kandil oluşturmanın gayretleri var. Bu ikinci Kandil oluşturma gayretlerinde 2 bin 500 kadar orada PKK’lı var” demişti. Genelkurmay Başkanı Akar, Jandarma Genel Komutanı Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal’ın TBMM resepsiyonunda gazetecilere açıklamalarını masaya yatırdığınızda önümüzdeki günlerde TSK’nın yol haritasını net bir şekilde görebiliyorsunuz. Bölücü terörle mücadele konseptinde öncelikle Türkiye’nin iç sınırlarında terörist unsurların etkisizleştirilmesi gerçekleştiriliyor ve bölgedeki sivil halkın zarar görmemesine dikkat ediliyor. Bu operasyonlar bir iç güvenlik tehdidinin ötesinde, sınır dışından gelen dış güvenlik tehdidine dönüştüğünden iç içe geçmişlik söz konusu. O nedenle Suriye ve Irak’taki gelişmeler içerideki mücadeleyi de etkiliyor. (Bkz. http://www.haber7.com/guncel/haber/2315358-hulusi-akar-net-konustu-artik-bitti )Irak Türkmen Cephesi, kuruluşunun 22. yıl dönümü dolayısıyla Kerkük’teki Musalla Spor Kulübü’nde büyük bir halk katılımı ile kutlama töreninde konuşan Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin “Son günlerde cereyan eden hadise Kerkük’te bir bayrak krizidir ama kesinlikle hiç bir zannetmesin ki bayrağımızla memleketimizin elden gideceğini zannetmesin. Bu memlekette siz varken, şehitlerimiz varken, bu memlekette varlığımız devam ederken hiç bir zaman Kerkük’ün demografisi değiştirilmez ve içinde bir Türkmen bile kalmışsa hep Türkmen kalır.” sözleri de yabana atılmamalı!..(Bkz. http://www.kerkuk.net/?p=41069 )
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir