KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Türkiye ABD krizinin Michael Flynn’la ilgisi var mı?

Türkiye ABD krizinin Michael Flynn’la ilgisi var mı?

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 8 dk okuma süresi
260 0

Türkiye ABD krizinin Michael Flynn’la ilgisi var mı?

Trump seçildiğinde Türkiye ABD ilişkilerinin eskisinden daha iyi olacağını düşünenlerdendim. Yine de iyi niyetimi muhafaza ediyorum. İki ülke arasındaki vize restleşmesinin ana nedeninin ABD konsolosluk görevlisinin tutuklanması olmadığı kesin. Nereden mi biliyorum? Çünkü Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, diplomatik teamüller itibariyle böylesi bir kararı Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi olmaksızın kendi bünyesinde almış olamaz. Nitekim Büyükelçi Bass, sorunun iki ülke hükümetleri arasında çözülebileceğini belirtti. Bununla birlikte Trump’ı aşan bir iradeden söz edilebilir mi? Amerikan dış politikasında patron kim belli değil! ABD’de Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı Tillerson’un özellikle son günlerdeki Kuzey Kore gerginliğiyle gündeme gelen diplomatik-askeri müdahale tartışması, ikilinin dış politikaya dair farklı ajandaları olduğu şüphesini akla getirdiği bir gerçek.

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasındaki söylem ayrışmasının medyaya “Tillerson istifa edecek” şeklinde yansımasının ardından ikili, yola birlikte devam edeceklerini açıkladı ancak Trump-Tillerson ilişkisinin uzun süre devam edemeyeceği ihtimali gündemdeki yerini koruyor. Muhtemelen ABD Dışişleri Bakanlığının Türkiye’ye yönelik vize kararının arkasında bu çekişmenin izlerini görülebilir. Dün değindiğim gibi; Rus diplomatları sınır dışı kararı alan ABD’nin, Türkiye’de vize hizmetlerini askıya alması, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini kolaylaştıran bir hamle gibi geliyor. Tek ben böyle düşünmüyorum. Nitekim Türkiye ve ABD arasındaki ihtilafların ciddi bir gerilime yol açmayacağını söyleyen Rus uzman Andrey Suzdaltsev, stratejik ortaklığın bitmediğini ve süreceğini vurguladı.(1)

Depkafile sitesinde Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizin ABD Başkanı Donald Trump’ın, istifa eden eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’’a dayandırılması, ne yalan söyleyeyim bana ilginç geldi. “The Turkish-US visa spat was triggered by Kurdish dispute, Ankara’s flight from NATO to the Russian-Iranian fold” başlıklı haberde, Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Orgeneral Michael Flynn’i görevinden attığı için sonraki süreçte Türkiye ile arasının açık olduğu iddiası paylaşılmıştı. Depkafile; Flynn’ın; Washington ve Erdoğan yönetimi arasında arabuluculuk üstelenen ve kendisine para ödenen bir lobici olduğunu, iki hükümet arasında IŞİD ile savaşta ABD-Rusya arasındaki işbirliğinin bir parçası olarak yakınlaşmayı teşvik ettiğini, bu stratejinin Flynn’in Beyaz Saray’dan ayrılmasıyla çöktüğünü yazıyor. Daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanının, ABD hükümetinin ve istihbarat kurumlarının bir kısmının, sadece kendisini devirmeyi değil, aynı zamanda suikast düzenlemeyi amaçlayan ve engellenen askeri darbenin arkasında olduğuna inanmaya başladığını ama Washington’un bu iddiaları ret ettiğini belirtiyor.(2)

ABD’nin başkenti Washington merkezli faaliyet gösteren Turkish Heritage Organization (THO) (Türk Miras Derneği) adlı düşünce kuruluşu ile ilgili Amerikan medyasında Rusya bağlantılı faaliyet gösterdiği” iddiaları yer almıştı. ABD’de yayın yapan haber portalı Politico, haberinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile Rusya ile yakınlığı olan bazı kişiler arasında bağlantı olduğunu ve THO’nun da bu bağlantılarla ilişkili olduğunu iddia etmiş, aynı habere Amerikan MSNBC kanalında da yer verilmişti. Bende konuyla ilgili değerlendirmemde, ABD’de yaşayan Türklerin gurbet elde ana vatana sahip çıkma mücadelesi verdiğini, Trump’ın İslam düşmanı güvenlik danışmanı Michael Flynn’ı Türklerin harcamış olabileceğini belirtmiştim.(3) Depkafile’ın iddia ettiği gibi eğer Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın görevinden ayrılmasından sonra Ankara Washington ilişkileri bozulduysa, Turkish Heritage Organization neden Türkiye’ye zarar verecek bir tertipte yer alsın?

Flynn’in ilk kez gündeme gelmesi ise seçim gününde the Hill adındaki bir gazeteye yazdığı yazıda ‘Gülen’i iade edin, dış politikada Türkiye’nin önceliklerini dikkate alın’ yazısı ile dikkatleri çekmişti. Emekli General Michael Flynn’e ait belgelerden, Trump’ın kampanya danışmanlığı ve sonrasında ulusal güvenlik danışmanlığı sırasında kendisine ait danışmanlık firmasının “esasen Türkiye Cumhuriyetinin fayda sağladığı düşünülen” çalışmaları yürütmeye devam ettiği anlaşılmıştı. Flynn’in Yabancı lobicilik kanunu (FARA) kapsamında yayımladığı belgelere göre Ağustos ve Aralık 2016 döneminde Flynn Intel Grup, Hollanda’da bir Türk tarafından kurulan Inovo BV adlı firmadan 530 bin dolar almıştı. FARA dosyaları, kendisi Trump kampanyası için çalışıp ve gizli brifinglere katılırken aynı zamanda üst düzey Türk yetkililerle toplantılar düzenlediğini ve Flynn’in firmasının Inovo için tanıtım materyalleri ürettiğini ve araştırma yaptığını ortaya koymuştu. Flynn Intel Grubuna Inovo projesinde çalışan müteahhitler üzerinden yapılan son ödeme Aralık ayında gerçekleşti. Bu da Trump’ın, Flynn’i ulusal güvenlik danışmanı olarak görevlendirmesinden yaklaşık bir ay sonrasına denk geliyordu.(4)

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD Başkanı Donald Trump’ın, istifa eden eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’i bu göreve atamadan önce onun yabancı bir ülke için lobi faaliyeti yürüttüğünden haberi olmadığını söylediğinde; Flynn ve şirketi Flynn Intel Group Inc, ABD Adalet Bakanlığı’na sundukları belgelerde, geçmişte ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarına olabilecek lobi faaliyeti yürüttüklerini’ çoktan kabul etmişti. ABD Adalet Bakanlığı’na sunulan belgeler, Flynn’nin şirketinin Fethullah Gülen hakkında bilgi topladığını ve ona karşı harekete geçilmesi için Amerikalı yetkililere baskı yaptığını gösteriyordu.

Belgelerde, Türk iş adamı Ekim Alptekin’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Inovo BV şirketi adına Flynn’nin şirketine, yürüttüğü lobi faaliyeti için 9 Eylül-14 Kasım 2016 tarihleri arasında 530 bin dolar ödeme yapıldığı bilgisi mevcuttu. ABD Adalet Bakanlığı’na iletilen belgelerde, Flynn’nin Eylül ayında New York’ta Türk hükümetinden üst düzey iki yetkiliyle özel bir görüşme yaptığı bilgisi de vardı. Flynn’nin şirketi bakanların “dışişleri ve enerjiden” sorumlu olduklarını söylemiş ancak isim vermemişti.(5) Demek ki Ankara ile Washington arasında yaşanan vize krizinin arkasında çok daha başka nedenler var.

Bakınız:
1- http://www.haber7.com/dis-politika/haber/2443412-rus-uzmandan-ters-kose-turkiye-abd-cikisi
2- https://www.debka.com/turkish-us-visa-spat-triggered-kurdish-dispute-ankaras-flight-nato-russian-iranian-fold/
3- http://www.kafkassam.com/amerikalilar-turkiyede-operasyon-yapar-da-turkler-amerikada-yapamaz-mi.html
4- 15/03/2017 https://washingtonhatti.com/2017/03/15/flynnin-3-aylik-lobicilik-cizelgesi-cikartildi/
5- 10 Mart 2017/ http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39226904

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir